انواع لوله های تاسیساتی

انواع لوله های تاسیساتی
لوله های تاسیساتی یکی از المان های اصلی هستند که در ساختمان سازی کاربرد دارند. به عنوان مثال می توان به لوله و اتصالات آب، لوله و اتصالات فاضلاب و … اشاره کرد. استفاده از این لولهها به منظور انتقال سیالات و گاز صورت می گیرد. در تقسیم بندی لولهها آن چه که نقش دارد، جنس لوله می باشد. برای ساخت این نوع لوله و اتصالات آن باید یک سری استاندارهایی رعایت شود. شرایطی مانند فشار، دما، رنگ، سایز و … از جمله مواردی است که در تعریف استاندارد برای ساخت لولههای تاسیساتی نقش دارد. علاوه بر مواردی که ذکر شد یعنی جنس و مواد تشکیل دهنده لوله، کاربرد لولهها نیز می تواند در تقسیم بندی نقش داشته باشد.
همانطور که در بالا توضیح داده شد، لولههای تاسیساتی طبق جنس و مواد سازنده آنها به انواع مختلفی تقسیم شدهاند و شامل موارد زیر هستند:
- لولههای فلزی
- لولههای غیرفلزی
برای آشنایی بیشتر با این نوع لولهها، در ادامه با فروشگاه اینترنتی اتصالآب همراه باشید.
انواع لوله های فلزی
لولههای فلزی به دو دسته لولههای آهنی و غیر آهنی تقسیم می شوند. از چدن و فولاد در ساخت لولههای آهنی استفاده می شود. در ساخت لولههای غیر آهنی نیز از سرب، آلومینیوم، مس و روی استفاده می شود.
لولههای چدنی
بر اساس ویژگی های هر یک از لولهها، کاربرد آن ها نیز متفاوت است. از لولههای چدنی در سیستم لولهکشی فاضلاب استفاده می شود. مزایا استفاده از این لولهها، مقرون به صرفه بودن آن ها نسبت به لولههای آهنی و پوسیدگی کمتر نسبت به لولههای فلزی می باشد. در کنار مزایای گفته شده، استفاده از این نوع لوله و اتصالات آن معایبی نیز دارد. به عنوان مثال زمان بر بودن نصب آن ها نسبت به لولههای فلزی، وزن بالا و زنگ زدگی از معایب این نوع لولهها می باشد.
لولههای مسی
لولههای مسی در سیستم لولهکشی و اتصالات آب و فاضلاب، سوخت رسانی و دستگاه های تهویه کاربرد دارد. انواع لولههایی که از مس در ساخت آن ها استفاده می شود، به نسبت از قیمت بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل از این نوع لوله و اتصالات آن در تاسیسات آب و فاضلاب کمتر استفاده می شود.
لولههای سربی
از لولههای سربی تا قرن هجدهم میلادی به وفور در تاسیسات ساختمانی استفاده می شد. مقاومت بالا و سهولت در اجرا، از جمله مزایای این لولهها بود. اما در سال 1750 میلادی پس از هشدار دکتر کلادور درباره غیربهداشتی بودن این لولهها، استفاد از آن ها کمتر شد. اما با این وجود هنوز هم از این لولهها در برخی فاضلاب ها، هواکش ها، حمل مواد شیمیایی و … استفاده می شود.
لولههای فولادی
لولههای فولادی نوعی از لولههای آهنی است که از کابل های برق در برابر آسیب هایی نظیر ضربه و … محافظت می کند. علاوه بر آن از این نوع لولهها در شافت کولر، نرده ها، اگزوز، فرمان مشعل، داربست و … نیز استفاده می شود. استحکام و مقاومت بالا در برابر گرما و خوردگی از دلایل استفاده از این لولهها در ساخت سیستمهای لولهکشی در پتروشیمی و دیگر صنایع میباشد.
انواع لوله های غیر فلزی
از دیگر انواع لوله و اتصالات آن که در تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرد، لولههای غیرفلزی می باشند. این لولهها به انواع بتنی، سیمانی، آلومینیومی و پلاستیکی دسته بندی می شوند. در ادامه توضیحاتی درباره هر نوع از آن ها می دهیم.
لولههای سیمانی
بیشترین کاربرد لولههای سیمانی برای مجراهای فاضلاب می باشد. لولههای سیمانی نسوز یکی از انواع لولههای سیمانی است که مخصوص پکیج، شومینه، باربیکیو و موتورخانه می باشد. از دیگر انواع لولههای سیمانی می توان به لولههای بوشندار گرد، لولههای آزبست فشار قوی و لولههای کونیکدار کتابی اشاره کرد. این نوع لولهها خود عایق مناسبی هستند و به عایق بندی نیازی ندارند.
لولههای آلومینیومی
این لولهها که بیشتر به منظور سوخت رسانی و انتقال روغن در موتور هواپیما و … استفاده میشوند، در دسته انواع لولههای غیرآهنی قرار دارند.
لولههای پلاستیکی
لولههای پلاستیکی نوعی دیگر از لولههای غیرفلزی است که در تاسیسات استفاده می شود. انواع لولههای پلیکا PVC، لولههای پروپیلن و لولههای پلی اتیلن همگی در دسته لولههای پلاستیکی قرار دارند. لوله و اتصالات آب و فاضلاب و لولههای مورد استفاده جهت انتقال گاز در فشار کم، از این نوع می باشد. مزایای این نوع لولهها قیمت پایین، عدم زنگ زدگی، وزن پایین، سهولت در حمل و نقل، سهولت در تعمیر و … می باشد. آسیب پذیری در برابر اشعه خورشید و محدودیت دمایی از جمله معایب این نوع لولهها می باشد. استفاده از آن ها در سیستم های گرمایشی امکان پذیر نیست. علاوه بر آن نمونههای غیر استاندارد آن نور خورشید را از خود عبور میدهد که همین امر سبب رشد جلبک در لولهها می شود.
کاربرد لوله ها
در تاسیسات ساختمانی، از انواع لوله و اتصالات موجود در بازار، جهت کاربردهای متفاوتی استفاده می کنند. در ادامه به کاربرد چند نوع از این لولهها می پردازیم.
لولههای مسی
لولههای مسی به دلیل قیمت بالایی که دارند، در تاسیسات کمتر استفاده می شود. کاربرد این نوع لولهها اغلب برای انتقال حرارت می باشد. موارد مصرف لولههای مسی زیاد است که کاربرد آن در لوله کشی و اتصالات آب و فاضلاب، دستگاه تهویه و … می باشد.
لولههای فولادی
لولههای فولادی انواع و کاربرد متفاوتی دارند. به عنوان مثال، از لولههای فولاد کربن جهت انتقال نفت و گاز استفاده می شود. لوله و اتصالات آب در سیستم های آبرسانی از نوع لولههای گالوانیزه و گالوانیزه گرم می باشد. از لولههای فولادی جهت تهویه مطبوع، انتقال نفت و روغن در فشار پایین و … نیز استفاده می شود.
لولههای آلومینیومی
این لولهها دارای وزن کمی هستند به همین دلیل از آن ها برای سوخت رسانی هواپیما و انتقال روغن در موتور هواپیما استفاده می شود.
لولههای سیمانی
از این نوع لولهها فقط برای لوله و اتصالات آب و فاضلاب استفاده می شود.
لولههای پروپلین
به دلیل مقاومت بالای لولههای پروپیلن در برابر اسیدها و مخلوط های اسیدی، از آن ها بیشتر در سیستم های صنعتی استفاده می شود. آب در این لولهها می تواند تا دمای بین 40 تا 140 درجه سانتی گراد منتقل شود.
لولههای شیشه ای
کاربرد این لولهها برای عبور مواد اسیدی و موارد خاص می باشد.
مطالب مرتبط

لوله های آبیاری قطره ای و بارانی پلی اتیلن چقدرعمر می کند؟

مخزن پلیمر آب

دیدگاهتان را بنویسید